DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİ: KARAVİYYÎN

Fas' da dünyanın ilk üniversitesi.Fatıma el-Fihri tarafından 859 yılında kuruldu.UNESCO ve Guinness rekorlar kitabı tescilli3. 



     Neden Karaviyyîn? 


Fatıma el-Fihri, babası fakih Ebû Abdullah Muhammed b. Abdullah el-Fihri ile Tunus/Kayrevan' daki Şiî hakimiyeti dolayısıyla kaçarak  Fas´a göç eder. Fas´ da yerleştikleri bölge de Karaviyyîn olarak adlandırılır1.

      Karaviyyîn Camii


    
   Babasının ölümü ile Fatıma el-Fihri´ ye bir miras kalır. 859 yılında Fatıma el-Fihri bu mirası Karaviyyîn Camii olarak anılacak camiinin yapımı için kullanır. Kaynaklarda Karaviyyîn Camii´ nin inşasından itibaren bir eğitim ve kültür merkezi olarak konumlandığı görülür. Bu işlevini camii bünyesinde yapılan faaliyetler ve sonrasında camii çevresine eklenen medreseler ile birlikte sürdürür1,3.



     


      Bir Üniversite Olarak Karaviyyîn




  • ·      Batı´ nın ilk üniversitesi olarak kabul edilen Bolonya Üniversitesinden 229 yıl önce, El-Ezher Üniversitesinden 116 yıl önce kurulmuştur3.
  • ·      Diploma veren ilk üniversitedir4.
  • ·       Fas´ da Meînî hakimiyeti zamanında; İbn-i Haldun, İbn´ül-Hatîb ve İbn Battûta gibi alimlere itibar gösterilmekteydi. Bu dönemde Karaviyyîn Camii etrafına inşa edilen medrese ve kütüphanelerin varlığını da görürüz1.
  • ·      İslam hukuku, gramer, tıp, matematik, astronomi, kimya, tarih gibi birçok alanda eğitim verilmekteydi7.
  • ·      Üniversitede birçok âlim, önemli eserlerini yazmış ve bu eserlerini Karaviyyîn kütüphanesinde bırakmışlardır. En meşhuru ise İbn-I Haldun´ un Mukaddimesidir7.
  • ·      Müslümanların yanısıra Hristiyan ve Yahudi gençlerin de burada lisans eğitimi aldıkları bilinmektedir7.
  • ·       1956 yılında Fas´ ın bağımsızlığa kavuşması ile Karaviyyîn Medresesi  modern anlamda bir üniversiteye dönüşmüştür1Üniversite faaliyetine günümüzde de devam etmektedir5.


     Karaviyyîn Kütüphanesi



     
  Karaviyyin Üniversitesi, aynı zamanda dünyanın en eski kütüphanelereinden birine de ev sahipliği yapmaktadır. Kütüphane bünyesinde 4000´ in üzerinde el yazması eser bulunmaktadır.   14. yy´ dan kalan İbn-i Haldun´ un Mukaddimesi de kütüphanenin içerdiği değerli el yazmalarından bir örnek olarak karşımıza çıkar5. Ayrıca 9.yy´ dan kalma ceylan derisine yazılmış bir Kur´an-ı Kerim nüshası da bulunmaktadır6.



Karaviyyin kütüphanesi halen hizmetine halka açık olarak devam etmektedir. Fatıma el-Fihri´ nin bir tahta üzerindeki original diploması da kütüphanede sergilenmektedir5.

   Karaviyyîn'in Bendeki Yansımaları

Bir hocamın ders sonunda dünya üniversitelerinin en eskisinin bir müslüman kadın tarafından kurulduğundan bahsetmesiyle başlayan merak sonunda bir araştırma yaptım ve bu güzel bilgiyi paylaşmak adına bir yazı kaleme aldım.  Araştırmam sonucunda üniversite hakkında edindiğim bilgiler, İslam medeniyeti hakkında bilgilerimin ne kadar eksik olduğunu bana gösterdi. Diyeceğim odur ki,  atalarımızdan kalmış köklü bir mirasın sahipleri olarak  bu hususları anlatmadıkça da kendi kıymetimizin ve İslamın güzelliklerinin göz ardı edilmesinden mesul olacağız. Evvela, anlatabilmek için hakkıyla araştırma ve okumalarımızı sürdürmeliyiz. Ardından bu bilgilerimizi ilk heyecanımızla anlatmalıyız. İnşaAllah edindiğimiz bilgiler merakımızı ve çalışmalarımızı bereketlendirir, ve kendi alanlarımızda kıymetli işlere imza atabiliriz temennisiyle yazımı sonlandırıyorum.
Ve blogumun ilk yazısı olarak da paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. İsteğim odur ki başka kardeşlerim de bu bilgiden haberdar olsun. Selam ve dua ile..

     Kaynakça



  1. Abdülhâdî et-Tâzî, 2001. TDV islam ansiklopedisi Karaviyyîn Camii maddesi. 478-479.
  2. Nazlı Yüzbaşıoğlu, 2018. Ezber bozan kadın: İlk üniversitenin kurucusu Fatma El Fihri. https://www.aa.com.tr/tr/dunya-kadinlar-gunu/ezber-bozan-kadin-ilk-universitenin-kurucusu-fatma-el-fihri/1083321.
  3. İGETEV, 2015.  İz bırakan müslüman kadınlar. http://www.igetev.org.tr/tr/iz-birakan-musluman-kadinlar/.
  4. Rebecca Mortimer, 2018. Fatima al-Fihri: Founder of the world’s first university. http://www.manchesteruniversitypress.co.uk/articles/fatima-al-fihri-founder-worlds-first-university/.
  5. M. Murtaza Özeren, 2017. Mahkumlara Kitap Göndermek Neden Yasaklandı? https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/mahkumlara-kitap-gondermek-neden-yasaklandi-h26331.html.
  6. Fikriyat, 2018. Ezber bozan Müslüman Kadın:Fatima el-Fihri. https://www.fikriyat.com/tarih/2018/07/30/ezber-bozan-musluman-kadin-fatima-el-fihri.
  7. Daisy Carrington, 2017. Al-Qarawiyyin world's oldest library gets facelift in Fez, Morocco. https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-oldest-library-al-qarawiyyin/index.html [1,2 ve 4. görseller bu kaynaktan alınmıştır.].
  8. Yayın Kolektifi Seçkisi, 2012. Propaganda Yayınları.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EKŞİ MAYAYA İLK ADIM

2 Klasik: İvan İlyiç'in Ölümü ve Ses ve Öfke